Baba Adayları: Yeni Bebeğe Hazırlık

Eşim oğlumuza gebeyken ilk üç ay boyunca kilosu aynı kaldı. Bense 5 kilo aldım. Diğer “gebe” babalar, sabah bulantısı, aşermeler ve sırt ağrılarından yakınır – kendilerinden değil, eşlerinden bekledikleri şeylerden.

Fiziksel Belirtiler

Araştırmalar, erkeklerin yüzde 60’ının, eşleri gebeyken bazı fiziksel belirtiler gösterdiğini ortaya koyuyor. Bu değişiklikler, genellikle erkeğin gebelik sürecinin bir parçası olma içgüdüsünden kaynaklanır; bu süreç ne de olsa hem annenin hem de babanın de hayatını değiştirecek. Babalar da tıpkı anne adayları gibi bedenlerindeki değişimler sayesinde yeni rollerine hazırlanmaktalar.

Rehberlik Arayışı

Batı kültürlerinde babaların doğumda aktif bir rol almaları beklense de, bu konuda çok az rehberliğe sahiptirler. Peki ne yapmalılar?

Kendi babalarının oynadıkları roller onlara açıkça yol göstermekte yetersiz kalabilir. Çünkü zaman değişiyor ve babaların çocuklarının bakımında farklı yollar izlemeleri gerekebiliyor.

Baba adayları stresi azaltmak için eşleriyle birlikte doğum öncesi aktivitelere katılarak diğer ebeveyn adaylarıyla deneyimlerini ve hissettiklerini paylaşabilir, uzman görüşü edinebilirler.

Duygusal Belirtiler

Gebelik sırasında moral değişiklikleri yaşayanlar yalnızca hamile kadınlar değildir. Pek çok erkek de gebelik sırasında huzursuzluk ve depresyon gibi duygusal değişiklikler hisseder. Bu belirtiler, bebek doğunca eşlerinin sevgi ve ilgisini kaybetme korkusundan kaynaklanıyor olabilir.

Pek çok erkek gebelik sırasında duygusal değişiklikler de hisseder. Bu belirtiler, bebek doğunca eşlerinin sevgi ve ilgisini kaybetme korkusundan kaynaklanıyor olabilir. Anne adaylarının evlerini bebeğin gelişi için hazırlamaya başlamaları gibi babalar da gebelik sırasında eskisinden farklı davranışlar sergileyebilirler. Baba adaylarında görülen ortak duygulardan biri aileyi koruma içgüdüsüdür. Bazı babalar bu konuda yeni kilitler takma, evde bozuk ve kırık olan ne varsa tamir etme gibi içgüdüsel davranışlar sergilerken, diğerleri de ekstra işlere yoğunlaşır.

Kendi Kendinize Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz?

Baba adaylarının bazen gebelik sırasında nasıl davranacaklarını bilmemelerine karşın, çözümler basit olabilir. Durumu tartışmaya açmak endişelerinizle yüzleşmenize ve bunları çözümlemenize yardımcı olacaktır. Konuşmanın başka bir avantajı da şudur: Endişeleriniz hakkında daha açık davranmakla aynı zamanda ne tür bir baba olmak istediğinizi de keşfetmektesiniz.

Aşağıdaki yapılacaklar listesi başlamanıza yardımcı olabilir:

Eşinizle nasıl bir baba olmak istediğiniz konusunu konuşun.
Eşinizle mümkün olduğunca fazla doğum öncesi kontrol randevusuna gidin. Bu randevuların onun için olduğu kadar sizin için de soru sorma zamanı olduğunu unutmayın.
Birlikte doğum eğitimi sınıflarına katılın.
Korkularınızı eşinizle ve mümkünse diğer erkeklerle paylaşın. Bu, ilişkinizde eşinize karşı daha anlayışlı olmanızı ve yakınlaşmanızı sağlar.
Doğumdan önce bebeğinizle konuşun. Bu yalnızca eğlenceli değil, aynı zamanda bebeğinizin gerçek olduğunu hissettirecek bir yoldur.
Bebeğinizin ismini eşinizle beraber seçmek gibi şeylere dahil olun. Başta biraz göz korkutucu gelebilir, ancak Bebek İsimleri Sözlüğü gibi araçlar size bu konuda yardımcı olabilir.
Yardıma ihtiyaç duymanız normal

Bir baba adayının hakkında ekstra yardıma ihtiyaç duyabileceği gizli sorunlardan bazıları şunlardır:

Gebeliği kabullenmekte zorluk çekme
Yakında karşılaşacağınız değişikliklerden dolayı endişe duyma
Gebelikle ilgili bir şeylerin ters gidebileceğinden mi şüphelenme
Biraz endişelenmenin normal olmasına rağmen, bir sorun çıkacağını düşünme
Kadın doğum uzmanı veya aile doktoruyla konuşmaktan rahatsız olma
Özgürlüğünüzü kaybetme korkusu
Bu düşüncelerin hepsi normal ve sağlıklıdır. Eğer sizi uykusuz bırakacak kadar aklınıza takılıyorsa bir uzmandan destek alabilirsiniz. Gebelik bazı baba adaylarını bu şekilde etkileyebilmektedir.

Exit mobile version