Babalık Psikolojisi

Hamilelikle doğum süreci erkekleri, neredeyse kadınlar kadar ve hatta aynı ölçüde etkileyebiliyor.

Erkekler de eşleriyle doğum sonrası stresi ve buna bağlı olarak depresyonu yaşayabiliyor. Hamilelikle doğum süreci erkekleri, neredeyse kadınlar kadar ve hatta aynı ölçüde etkileyebiliyor.

Anadolu Sağlık Merkezi’nden psikolog Sevil Usanmaz, “Çalışmalar, her 10 babadan 1’inin bu depresyona yakalandığını gösteriyor. Artan sorumluluk, babalık davranışının beklendiği duygusal baskı, çocuk sahibi olmanın getirdiği masraflar, bunun sonucunda değişen yaşam tarzı, eşle değişen ilişki, uykusuzluk ve artan ev işleri gibi nedenler erkeklerde depresyona yol açabiliyor” diyor.

Genellikle erkeklerin depresyonu, kadının depresyonuyla ilişkilendiriliyor. Hamilelik sürecinde değişmeye başlayan ilişkiler, kadının bedeninde meydana gelen fizyolojik, hormonal farklılıklar ve buna bağlı olarak duygusal dalgalanmalar babaları yakından ilgilendiriyor. Erkek, baba olmaya duygusal ve sosyal olarak hazır değilse çocuk sahibi olmakla ilgili kaygıları, maddi sıkıntıları varsa eşinden yavaşça uzaklaşmaya başlıyor, karı-koca arasında iletişim azalıyor.

Erkek, mutluluğu dışarıda arayabiliyor
Eşlerin birbirlerinden beklentileri, bu süreçte yaşanan karşılıklı hayal kırıklıkları, hamilelik sırasında ve sonrasında kadının çocuğa yönelmesi, erkeklerin doğum sonrası depresyonunda en önemli etkenler. Araştırmalar, depresyonun aile içi etkileşimi azalttığı ve depresyon düzeyi yüksek babaların çocuklarıyla ilişkilerinin kısıtlı olduğunu gösteriyor.

Bir anket çalışmasının sonuçlarına göre, erkeklerin doğum sonrası hissetiği sanılanın aksine mutluluk değil kaygı, huzursuzluk, dışlanma ve çaresizlik. Doğum sonrası ilk iki ayda erkeklerin en çok yakındıkları durum, eşini ve çocuğunu yeterince görememek. Evde yardım ve destek olmak için bazen o kadar çok kişi var ki, yeni anne-baba çocuklarıyla baş başa kalamıyor bile. Bu durum bazen erkeği daha huzursuz, mutsuz, öfkeli yapabiliyor. Ve eşine ve diğerlerine karşı kırıcı olabiliyor.

BiR ARAŞTIRMA
Eastern Virginia Tıp Fakültesi’nde yapılan araştırma, babaların doğum depresyonuna girdiğini kanıtlıyor. Bilimadamları, 28 bin kadın ve erkeğin katıldığı 43 uluslararası araştırmanın sonuçlarını inceledi. Annelerin depresyona girdiği biliniyordu. Ancak bu araştırma, 10 erkekten birinin de doğumla bağlantılı olarak depresyona girdiğini ortaya koydu. Babalarda depresyon, hamileliğin üçüncü ayında başlıyor ve doğumdan bir yıl sonrasına kadar sürebiliyor.

BABALARI BEKLEYEN ZORLUKLAR
* Yoğun bir işgününün ardından evdeki uykusuz gece.
* Annenin yorgunluğunu ve uykusuzluğunu hafifleteyim derken dinlenememe.
* Evde her şeye müdahale eden aile büyükleri.
* Kendisiyle her zamanki kadar ilgilenemeyen bir eş.
* Daha çok gidilmesi gereken doktorlar.
* Her zaman yardıma ihtiyaç duyan bir anne.
* Artan masraflar ve ekonomik sıkıntılar.

DEPRESYON BELiRTiLERi
Kadın ve erkeklerde belirtiler farklılık göstermiyor. Mutsuzluk, huzursuzluk, gerginlik, yalnız kalma isteği, az konuşma, ilgisizlik, iştah ve uykuda azalma ya da artma, sinirlilik veya durgunluk, iş performansında düşüş depresyon belirtilerinden.

Bazı durumlarda erkek, evden uzaklaşıyor, işine çok fazla zaman ayırıyor, geç saatlere kadar çalışıyor, sürekli iş seyahatlerinde oluyor. Erkekler, stresli durum- larla baş etmede ‘savaş ya da kaç’ tekniğini kadınlara göre daha fazla uyguluyor. Depresyonla baş edemiyorsa kaçmayı tercih edecektir.

Exit mobile version