Büyüme ve Ergenlik

Çocukluk dönemi doğumdan 18 yaşına kadar süren bir dönemdir ve bu dönemin en önemli özelliği büyüme ve ergenliktir.

Büyüme; normal bir zamanda dünyaya gelen bir çocuk, yaklaşık 50 cm boylarında 3 – 3,5 kilo ağırlığındadır. İlk yılda büyüme ve gelişme çok hızlıdır. 1 yılın sonunda 50 cm boyunda doğan bir çocuk yaklaşık 75 cm boyuna ulaşır ve kilosu yaklaşık doğduğu kiloya göre 3 katı kadar artış gösterir. Bu aşamadan sonra büyüme ve gelişmede bir yavaşlama görülmekle beraber, okul çocukluğu dönemine göre daha hızlı devam eder.

Ergenlik öncesi okul çocukluğu döneminde büyüme hızı yılda 5-6 cm kadardır. Ergenlik dönemi ile birlikte büyüme ve gelişme hızlanır, ergenlik dönemi kızlarda ortalama 10 yaşında, erkeklerde ise ortalama 11 yaşlarında başlamaktadır. Ayrıca ergenlik, kızlarda en erken 8 yaşında, erkeklerde ise 9 yaşında başlarsa erken ergenlik olarak adlandırılır. Geç ergenlik veya gecikmiş ergenlik ise kızlarda 13 yaşına kadar, erkeklerde de 14 yaşına kadar ergenlik belirtisinin görülmemesidir.

Çocuklarda Ergenlik Belirtileri
Çocuklarda ergenlik belirtileri kız ve erkekte farklılıklar göstermektedir. Ergenliğin kızlarda ilk belirtisi göğüslerde ki gelişmedir. Daha sonra cinsel bölgede ve onu takip eden koltuk altında kıllanmalardır. Adet görme ergenliğin sonuna doğru olan bir belirtidir. Ancak bir çocukta ilk belirti kıllanma da olabilir bununla birlikte kıllanma başlayıp ilerdiyse ve göğüste bir gelişme olmuyor ise bir doktordan yardım almak yerinde olacaktır.

Erkek çocuklarında ise ergenliğin ilk belirtisi testislerdeki büyümedir. Daha sonra cinsel bölgede ve onu takip eden koltuk altında kıllanmalar oluşur. Bazen kıllanma cinsel bölgede olabilir, az önce yukarıda belirttiğimiz gibi kıllanma başlıyor ilerliyor fakat testislerde bir büyüme söz konusu olmuyor ise bu noktada bir sorun vardır ve doktora gitmek gerekmektedir.

Ergenlikte Büyüme
Kızlarda ve erkeklerde ergenlik öncesi büyüme yılda 5-6 cm kadardır. Kızlarda ergenlik başladıktan sonra ergenliğin başıyla ortası arasında bir dönemde büyümede bir hızlanma olur. Yaklaşık yılda 8 cm kadar bir büyüme olur ve ergenlik boyunca kız çocukları 16 – 17 cm kadar bir büyüme kazanırlar. Büyüme hızı adetten sonra yavaşlar ve ortalama 6 cm kadar olur. Büyüme hızı ergenliğin ortalarında hızlanır, yılda 5-6 cm kadar olan büyüme hızı bu dönemde yılda 10 cm’ye kadar ulaşır. Tüm ergenlik boyunca da 20 – 25 cm kadar bir büyümü hızı kazanırlar.

Erkeklerde ise ergenlik dönemi boyunca 25–30 cm boy uzunluğu artışı olur. Ayrıca erkeklerde ergenlikle beraber seste değişiklikler oluşur. Ergenlikte vücudun diğer bölümleri gibi ses telleri de gelişir. Gırtlak kıkırdağı gelişerek belirginleşir. Önce ses çatallaşır ve çatlar. Daha sonra kalınlaşır. Sesin tonu ses tellerinin uzunluğuna ve gırtlak yapısına bağlıdır. Bu sebeple erkeklerde büyüme boyunca seste çatallanma görülebilir.

Exit mobile version