Ciltte pigment bozukluğu nedir? Pigment bozukluğunun nedenleri, çeşitleri ve tedavisi…

Ciltte pigment bozukluğu cilt renginin değişmesine yol açan bir durumdur. Pigment bozukluğunun nedenleri, çeşitleri ve tedavisi hakkında merak edilen tüm detaylar haberimizde…

Ciltte pigment bozukluğu ile ilgili bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz… Ciltte pigment bozukluğu nedir? Pigment bozukluğunun nedenleri, çeşitleri ve tedavisi…

CİLTTE PİGMENT BOZUKLUĞU NEDİR?

Cilt rengini, deri hücreleri tarafından üretilen “melanin” pigmenti belirler. Bazen cilt rengini veren pigmentlerde sorunlar oluşabilir ve cildin bir bölgesi çok fazla melanin üreterek rengini koyulaştırır. Bunun tersi durumlarda da cildin bir bölümünde hiç melanin üretilmeyince cilt beyazlaşır. Buna ciltte pigmentasyon bozukluğu denir.

Pigment insan derisinin rengidir. Bir insan sağlıklı olduğunda, ten rengi normal görünür. Hastalık veya yaralanma durumunda, kişinin cilt rengini değiştirebilir, koyulaşabilir (hiperpigmentasyon) veya daha açık (hipopigmentasyon) olabilir.

HİPERPİGMENTASYON NEDİR?

Hiperpigmentasyon, ciltte düzensiz pigmentasyon alanlarını tanımlamak için kullanılan bir terimdir.

Ciltteki hiperpigmentasyon, vücuttaki renkten (pigment) sorumlu olan melanin artışından kaynaklanır. Hamilelik veya Addison hastalığı (adrenal bezin fonksiyonunun azalması) gibi bazı durumlar daha fazla melanin üretimine ve hiperpigmentasyona neden olabilir. Güneş ışığına maruz kalmak, hiperpigmentasyonun önemli bir nedenidir ve hiperpigmente olan alanları daha da koyulaştırır.

Hiperpigmentasyon ayrıca bazı antibiyotikler, antiaritmikler ve antimalaral ilaçlar dahil olmak üzere çeşitli ilaçlardan da kaynaklanabilir. Bu durum genellikle zararlı değildir, ancak başka bir tıbbi durumun belirtisi olabilir.

Melazma

Hiperpigmentasyonun bir örneği melazmadır. Bu durum en çok yüzde kahverengi tonlarında lekeler ile karakterizedir. Melazma hamile kadınlarda ortaya çıkabilir ve genellikle “hamilelik maskesi” olarak adlandırılır; Ancak, erkekler de bu durumu geliştirebilir. Melazma bazen hamilelikten sonra kaybolur. Ayrıca bazı reçeteli kremlerle de tedavi edilebilir.

Güneş lekeleri

Güneş lekeleri genellikle açık kahverengidir (genellikle çiller olarak adlandırılır) ve çoğunlukla UV ışınlarına maruz kalan yüz, boyun, göğüs ve ellerde görülür. Hafif ila orta ten tonlarında olan insanlar çil geliştirir ve sürekli güneş ışığına maruz kaldıkça koyulaşır.

İnflamatuar Sonrası Hiperpigmentasyon (PIH)

Bu, sedef hastalığı, egzama ve şiddetli akne gibi travma veya cilt iltihabından kaynaklanan bir durumdur. Bu cilt koşulları pigment üretimini artırarak koyu lekelere neden olur. Bu tip hiperpigmentasyon, herhangi bir cilt tipindeki insanları etkileyebilir, ancak koyu ten rengine sahip olanlarda yaygındır.

HİPOPİGMENTASYON NEDİR?

Ciltteki Hipopigmentasyon, cildin normalden daha açık görünmesine neden olarak ciltteki pigmentte bir azalmadır. İltihaplanma genellikle hafif ve geçici olmasına rağmen hipopigmentasyona neden olabilir.

HİPOPİGMENTASYON ÇEŞİTLERİ

Hipopigmentasyon örnekleri şunlardır:

Vitiligo

Vitiligo ciltte düz beyaz lekelere neden olur. Bazı insanlarda, bu lekeler vücudun her tarafında görülebilir. Pigment üreten hücrelerin zarar gördüğü otoimmün bir hastalıktır. Vitiligonun tedavisi yoktur, ancak kozmetik ürünler, kortikosteroid kremleri, kalsinörin inhibitörleri (Elidel kremi, Protopik merhem) veya ultraviyole ışık tedavileri gibi çeşitli tedaviler vardır.

Albinizm

Albinizm, melanin üreten bir enzimin yokluğundan kaynaklanan nadir görülen kalıtsal bir hastalıktır. Bu cilt, saç ve gözlerde tam bir pigmentasyon eksikliği ile sonuçlanır. Albinolar, vücudun melanin üretmesini kısıtlayan anormal bir gene sahiptir. Albinizm için bir tedavi yoktur. Albino olan insanlar her zaman güneş kremi kullanmalıdır, çünkü bu insanlarda güneş hasarı ve cilt kanseri riski daha yüksektir. Bu hastalık herhangi bir ırkta ortaya çıkabilir, ancak beyazlar arasında en yaygın olanıdır. Ek olarak, albinizm hastalarının hemen hepsinde görme azalması veya anormal göz hareketi gibi gözleri ile ilgili problemler vardır ve bir göz doktoru tarafından görülmesi gerekir.

Cilt hasarı sonucu oluşan pigmentasyon kaybı

Cildinize bir cilt enfeksiyonu, kabarcıklar, yanıklar veya başka bir travma geçirdiyseniz, etkilenen bölgede pigmentasyon kaybı olabilir. Bu tür pigment kaybı genellikle kalıcı değildir, ancak yeniden pigmentlenmesi uzun zaman alabilir. Vücut, pigmenti yenilerken kozmetik ürünler etkilenen yerleri kapatmak için kullanılabilir.

Exit mobile version