Çocuk Yetiştirmede Güven İlişkisi

Ev, çocuğun kendini güvende hissettiği ve kendisini ilgiyle dinleyen ebeveynlerine duygularını açtığı yerdir. Böylece çocuk, üzüntülerini veya acısını içine atmadan bu duyguları kolaylıkla ifade edebilir. Üstelik çocuğun kendini güvende hissetme ihtiyacı, kendini ifade etme özgürlüğüyle yakından ilişkilidir. Anne baba tutumları olarak çocuğunuz kendini duygusal yollarla ifade ettiği zaman ona karşı nazik ve saygılı davranıyorsanız, sizin de duyarlı bir insan olduğunuzu ve diğer insanların sizin yanınızdayken kendilerini güvenli bir şekilde ifade edebildiklerini gözlemleyebiliyorsa, o zaman kendini güvende hissedecektir.

Güven İlişkisinin Kurulmasında Ebeveyn Olarak Başka Neler Yapabilirsiniz?

Çocuğunuzu (veya çocuğunuzun yanında başkalarını) övgü veya eleştirilerle değerlendirmekten kaçının. Sizi memnun etme ve sizin beklentilerinize göre yaşama ihtiyacı, çocuklardaki en büyük endişe nedenidir.

Çocuğunuzla hem toplum içinde hem de yalnız konuşurken, nazik ve saygılı davranın. Öğüt vermek, azarlamak, müdahale etmek ister yetişkin ister çocuk olsun, insanları inciten davranışlardır.

Çocuğunuzu başkalarıyla kıyaslamaktan kaçının. Kıyaslamak, korkuya ve gerilime yol açan bir yargılama biçimidir. Yaptığınız kıyaslama çocuğunuzun lehinde bile olsa, bir dahaki sefer sizin onayınızı kaybetmekten korkacaktır.

Kendisini duygusal yollarla ifade etmesi konusunda çocuğunuzu yüreklendirin ve tepkilerine kulak verin. Bunları anlayışla ve şefkatle karşılayın.

Çocuğunuzun verdiği kararlar ve yaptığı tercihler güvenli ise, bunlara saygı gösterin. Onun tercihlerine karşı çıkarsanız, kararına aldırmazsanız veya onu kendi tercihlerinize zorlarsanız çocuğunuz kendinden şüphe duymaya ve güvensiz hissetmeye başlar. Bunun yerine, ‘’Tamam’’ demeyi öğrenerek, kendinizi destekleyici olmaya zorlayabilirsiniz. ‘’Tamam, kitapları yırtmak istiyorsun, işte sana yırtabileceğin bazı dergiler’’ veya ‘’Tamam, plastik poşeti kafana takıp oynamak istiyorsan onun yerine bir kese kâğıdı verebilirim. Bu daha güvenli üstelik etrafı görebilmen için delikler de açabilirim,’’ şeklinde yönlendirebilirsiniz.

Çocuğunuzun çocukça davranışlarını kontrol etmekten veya bastırmaktan kaçının. Gürültü yapmak, kıkırdamak, etrafı kirletmek ve sonu gelmez merak çocukların doğasında vardır ve çocuklara sınır koyma zaman zaman olumsuz farklı sonuçlar doğurabilir. Tüm gelişim basamakları büyümeleri için gereklidir.

Cezalandırma, odaya yollama ve tehdit etme gibi yöntemlerden kaçının. Bu tür stratejileri nasıl adlandırırsak adlandıralım, niyetimiz ne kadar iyi olursa olsun, bunlar çocuğun davranışlarını kontrol etmek için uygulanır, çocuk yetiştirme de kullanılacak faydalı bir yöntem değildir. Dolayısıyla çocukta korku yaratır, ebeveyn ile çocuk arasında güven oluşmasını engeller ve önlemeye çalıştığımız davranışlara yol açar.

Ebeveyn ve çocuk arasındaki ilişkide amaç, hiçbir şeyden korkmayan bir çocuk yetiştirmek değil, onun doğal endişelerinden kurtulabilmesini sağlamaktır. Bu sayede çocuk duygusal dengesini koruyabilir.

 

Kaynak : https://www.adimadim.com/blog/cocuk-gelisimi/cocuk-yetistirmede-g%C3%BCven-iliskisi

Exit mobile version