Demir Eksikliği ile Saç Dökülmesi İlişkisi

Demir eksikliği, insanlarda kansızlığın belirgin bir şekilde ortaya çıkmasına neden olan etmen olarak bilinir.

Buna bağlı olarak da saç dökülmesi görülebilmektedir. Eski dönemler de insanlar demir ile alakalı olan ihtiyaçlarını temiz pınarlardaki ve kuyulardaki işlem görmeyen sulardaki minerallerden, özel şekilde beslenen hayvanların etlerinden ve mutfak eşyalarından giderirlermiş. Günümüzde ise işlenmiş olan sularda ve musluklardan akan sularda çok az veya hiç olmayacak kadar demir bulunur. Kırmızı et tüketimleri ise uzmanlar tarafından çok da önerilmemektedir. Organ etleri bulmak ve bunlara ulaşmak ise günümüzde neredeyse imkânsızdır. Ayrıca sindirim sistemi hastalıklarını, Crohn hastalığı, bağırsak sendromu ve çölyak rahatsızlıklarının önüne geçmek için gıdalarda bulunan demirin gücü ise yetmeyecek kadar azdır.

Bir kişinin vücudunda kanda var olan demir, hemoglobin ve miyoglobib oksijeni taşımaya yardımcı olmaktadır. Demir insan vücudunda bulunan kan hücrelerine oksijen gelmesine ve kas hücrelerinin beslenmesi için insan vücudunda birçok rol oynar. Demir ayrıca insanların saçlarının uzamasına ve sağlık açısından gelişiminde önemli bir etkendir. Bu etkileri ise birçok insan tarafından bilinmez. İnsanlar diyet uygulaması içinde ise, saç hücrelerinin ihtiyacı olan demiri içermiyorsa, insan vücudu bu demiri gereksiz olan bir demir olarak algılar. Demir depolarının canlılığı adına tüketmektedir. Bu tarz durumlarda demir eksikliğinden kaynaklı olarak saç dökülmesi meydana gelmektedir.

Saç tellerinin ince hale gelmesi ve saç dökülmesi özellikler bayanlarda menopoz öncesinde yaşanan bir sorundur. Eski dönemde yapılmış olan bir araştırma neticesinde, telogen effluvim tipindeki saç dökülmesi adına şikâyeti olan 53 yaşında olan bir kadının saç problemleri araştırıldı. Bu araştırma neticesinde birçok bayan üstünde incelemeler yapıldı. Sonuç olarak; bayanların % 72’sinde saç dökülme problemlerinin ana nedeninin demir yetersizliği olarak saptanmıştır.. Özellikle yeterli düzeyde et tüketimi yapmayan kadınlar ve vejetaryen beslenmeyi seven kadınlar bu tarz bir durumdan hemen etkilenmektedir.

Hamilelik döneminde bulunan bayanlarda sıklıkla görülen demir eksikliğinin sebepleri arasında regl esnasında ve hamilelik esnasında oluşan kan kaybıdır. Kan da demir bulunsa da, regl döneminde 15 miligram demir kaybı yaşanır. Hamilelik sürecinde ise demir kaybı 1000 mg hatta daha çok miktarda olabilir.

Demir Eksikliği Yetersizliğinden Kaynaklı Saç Dökülmesinde Normal şekilde Saç Uzamasını Düzenleyecek Olan Yöntemler Nelerdir?
Bedensel açıdan demir tortularını tamir edebilmenin en düzgün yolu, özel şekilde beslenmiş olan hayvanların kırmızı etini tüketmek, organ etlerini tüketmek ve demir emiliminin kolaylaşmasını sağlayacak hayvansal yağlar ve protein içeren besleyici değeri yüksek olan diyetler uygulamak. Ayrıca çiğ yumurta sarısı ve buğday kepeği tüketimlerinin yanı sıra kafeinli içecekler, kahve ve çay gibi içecekler aşırı derecede tüketilmemelidir. Aşırı düzeydeki tüketim demirin kana karışımı ile alakalı engel olur. C vitamini, şarap, taze et açısından zengin olan meyveler tarzındaki ürünler ve başka besinlerden gelecek olan demir asimilasyonunu fazlalaştıracaktır. Sindirim sorunu ve kabızlık sorunlarına sebep olacağı için yaygın bir şekilde kullanılan demir takviyesi ilaçları fazla tercih edilmemelidir. Ayrıca bağırsak ve mide sıkıntıları olan kişiler içinde bu tarz takviyelerin kullanılması fayda sağlamayacaktır. En az yan etkisi olan ve en yaygın olan demir, su içinde çözülebilen, oldukça kaliteli olan multi mineralleren ya da gıda ve sağlık mağazalarında yer alan demir takviyelerinden elde edilmiş olan demir karbonildir.

Demir kullanımı sadece saçlar için değil vücuduna dengesini sağlamak adına da kullanılması gerekli olan bir takviyedir. Doğal olan yollardan vücuda almak en doğru seçim olacaktır. Takviye şeklinde kullanacaksanız mutlaka doktor kontrolünde almak gerekir. Gerekli olan demirin vücutta olması denge açısından sağlıklı günler sağlayacaktır.

Exit mobile version