Diş Eti Kanamasını Önlemek İçin Yapılması Gerekenler

Diş eti kanamasını önlemek için ağız hijyeninize dikkat etmeniz ve düzenli olarak diş hekimine gitmeniz önemlidir. Daha fazlasını öğrenmek için yazımızı okuyun!

Neredeyse herkes dişlerini fırçalarken bir kez de olsa diş eti kanaması sorunuyla karşılaşmıştır. Hatta herkes tipik olarak bu durumun fırçalamadan kaynaklandığını veya geçici olduğunu düşünür. Ancak bu durum normal değildir. Diş eti kanamasını önlemek için bir şeyler yapmalı, onu ihmal etmemelisiniz.

Çünkü diş eti kanaması, diş eti hastalığının erken belirtisi olabilir. Yakından izlemeniz gereken bir semptomdur. Tek tük olsa bile görmezden gelmemelisiniz. Bu yazıda diş eti kanamasının ne olduğundan, sebeplerinden ve semptomlarından bahsedeceğiz.

Diş Eti Kanaması

Diş eti kanaması diş eti enflamasyonunun belirtilerinden biridir. Bu belirtiye genellikle kızarıklık da eşlik eder. Sadece diş fırçalama esnasında kanama gerçekleşiyor olsa bile bu, diş eti hastalığının işareti olabilir. Örneğin jinjivit de periodontit de bu belirtiye yol açıyor olabilir.

Jinjivit

Jinjivit, oldukça yaygın görülen bir diş eti hastalığıdır. Ciddi olmasa da sonunda periodontite yol açabilir. Bu durum diş etlerine hasar verir ve onların iltihaplanmasına yol açar. Diş etlerinin kırmızı ve şiş görünmesine neden olur. Özellikle dişin altını etkiler.

Jinjivit genellikle kötü ağız hijyeni nedeniyle gelişir. Bu yüzden bundan kaçınmak için iyi ağız alışkanlıkları edinmek gerekir. Diş hekimleri günde iki kez dişlerinizi fırçalamanızı ve her gün diş ipiyle temizlemenizi tavsiye ederler. Ayrıca düzenli olarak diş hekimine gitmelisiniz.

 

 

Periodontit

Bu, ilerlemeli olarak dişi destekleyen kemiği bozan ciddi bir diş eti enfeksiyonudur. Bu nedenle dişinizin düşmesine neden olabilir. Kısmen yaygın bir hastalıktır.

Ayrıca periodontit de kötü ağız hijyeniyle ilişkilendirilmiştir. Ancak profesyoneller diğer risk faktörlerinden de bahsederler. Hatta çok sayıda çalışmaya göre periodontit oluşumunda artışla sigara tüketimi arasında bir ilişki vardır.

Diğer sebepler

Ancak diş eti kanamasına başka durumların da yol açabileceğini bilmek önemlidir. Şiddetli bir şekilde dişleri fırçalamak, yeni bir dış fırçası kullanmak, diş ipi kullanmaya başlamak ve belli bazı ilaçlar da diş eti kanamasına neden olabilir.

Diş eti kanamasının sebebi nedir?

Ağzımızda çok sayıda bakteri vardır. Sürekli dişte biriken yapışkan bir ‘biyokatman’ oluştururlar. Mukus ve yemek kalıntıları da bu biyokatman oluşmasına neden olur.

Dişlerinizi düzgün bir şekilde fırçalayarak ve diş ipiyle temizleyerek bu biyokatmanı yok edebilirsiniz. Bunu düzgün bir şekilde yapmazsanız katman sertleşir ve sonunda dişlerin etrafında ve aralarında plak birikimine neden olur. Bu da diş etlerinin hasar görmesine, iltihaplanmasına ve kanamasına yol açar.

 

 

 

Dişlerinizi her gün fırçalamanız tartara ve diğer ağız sorunlarına neden olan bakteriyel plağın oluşumunu önlemeye yardımcı olur.

 

Diş eti kanamasını önlemek için yapılması gerekenler

İlk yapmanız gereken şey dişlerinizi kontrol ettirmek için bir diş hekiminden randevu almaktır. Ayrıca diş hekiminiz tartarı yok etmek için mutlaka dişlerinizi temizleyecektir ve sizin için en iyi olacak tedaviyi önerecektir.

Diş eti kanamasına neden olan şeyden bağımsız olarak, bu durumdan kaçınmak ve bu durumu azaltmak için atabileceğiniz bazı basit adımlar vardır. Diş eti kanamanız olmasa da bu tavsiyelere her gün uymalısınız:

Ayrıca beslenmenize de çok dikkat etmelisiniz.  Bol bol sebze ve meyve yemelisiniz. Bu besinler dişlerinizin ve diş etlerinizin sağlıklı olması için gereken tüm vitaminleri sağlayacaklardır. Ayrıca şeker açısından zengin gıdalardan uzak durun. Onlar dişlerinize hasar verebilirler.

Sonuç

Diş eti kanaması, diş eti hastalığının belirtilerinden biri olabilir. Bu nedenle böyle bir durumla karşı karşıyaysanız olabildiğince çabuk bir şekilde diş hekiminizi ziyaret etmelisiniz. Ayrıca bu durumu önlemek için ağız hijyeninize de özen göstermeye çalışın.

 

Kaynak : https://sagligabiradim.com/dis-eti-kanamasini-onlemek-icin-yapilmasi-gerekenler/

Exit mobile version