Doğum Kontrol Hapı Nedir? Nasıl Kullanılır?

Uzmanlarca günümüzde kullanılan doğum kontrol hapları eski tıp kontrol haplarına göre hormon miktarı oldukça azaltıldığı için yan etkileri de çok az olmaya başlamıştır. Bu sebeple ciddi bir zararı bulunmamaktadır. Ancak doğum kontrol hapları kullanan kişilerin iyi seç,lmiş olmasında fayda var. 34-35 yaşından büyük ve sigara kullanan bireylere doğum kontrol hapı önerilmez. Yine çok genç bayanlarda kemik gelişimini henüz tamamlamamış olanlarda doğum kontrol hapları pek uygun olmayabilir. Doğum kontrol haplarının hormonel bozukluk yapabilceğinden endişe edilir ancak tam tersine daha çok hormonları düzene koymak için tedavide kullanılan ilaçlardır. Uygun yaşta ve doktor kontrolü altında kullanıldığında doğum kontrol hapları çok etkin bir koruma sağladığından faydaları çok fazladır.

Uzmanlarca günümüzde kullanılan doğum kontrol hapları eski tıp kontrol haplarına göre hormon miktarı oldukça azaltıldığı için yan etkileri de çok az olmaya başlamıştır. Bu sebeple ciddi bir zararı bulunmamaktadır.

Ancak doğum kontrol hapları kullanan kişilerin iyi seçilmiş olmasında fayda var. 34-35 yaşından büyük ve sigara kullanan bireylere doğum kontrol hapı önerilmez. Yine çok genç bayanlarda kemik gelişimini henüz tamamlamamış olanlarda doğum kontrol hapları pek uygun olmayabilir.

Doğum kontrol haplarının hormonel bozukluk yapabilceğinden endişe edilir ancak tam tersine daha çok hormonları düzene koymak için tedavide kullanılan ilaçlardır. Uygun yaşta ve doktor kontrolü altında kullanıldığında doğum kontrol hapları çok etkin bir koruma sağladığından faydaları çok fazladır.

Doğum Kontrol Hapı Nasıl Kullanılmalıdır?
İstenmeyen gebeliklerden korunmak için başvurulan yaygın bir doğum kontrol yöntemidir. Doktor kontrolünden sonra adetin ilk günü haplar kullanılmaya başlanmalıdır. Her gün aynı saatte alınmasına oldukça özen göstermeniz gerekir.

Neden kullanılır;

Gebeliğin önlenmesi için,
Vücutta su tutulmasına bağlı oluşan belirtilerde iyileşme sağlanması amacıyla,
Doğum kontrol hapı kullanmak isteyen ve aknesi olan kadınların tedavisi,
Adet öncesi yaşanan rahatsızlıkların tedavisi için kullanılır.
Doğum Kontrol Hapı Nedir?

21 Tabletlik Doğum Kontrol Hapları Nasıl Kullanılır?

Doğum kontrol hapları genellikle 21 tabletten oluşuyor. Adetinizin ilk günü ilk kutuya başlanır. Süreklilik ve düzen konusunda daha önce de bahsettiğimiz gibi doğum kontrol hapını her gün aynı saatlerde kullanmak koruyuculuğun artması açısından oldukça önemlidir. 21 adet tableti tükettikten sonra 7 günlük boşluk vermeniz gereklidir. Aslında bu ara verme dönemi kadının adet olma sürecidir. 8. gün kutuya geçebilirsiniz.

Gebelikten korunmak amaçlı kullanıyorsanız ve adetin ilk günü hapları kullanmaya başlamazsanız, prezervatif gibi ek koruma yöntemlerine başvurmanız tavsiye edilir.

Doğum Kontrol Hapını Almayı Unutursanız Ne Yapmalısınız?

Bir tableti almayı unuttuğunuz güne bağlı olarak ilave doğum kontrol önlemleri almanız gerekebilir.

Hormon içeren tablet alınması unutulursa; 24 saatten daha az zaman geçmişse gebeliğe karşı korunma azalmıyor. Bu konuda herhangi bir endişeniz olmasın ancak hatırlar hatırlamaz tableti alabilirsiniz. Sonraki tabletler de rutin olarak alınmaya devam edilmelidir.

Paketteki tabletleri almayı unutmanız ve blister sonunda beklenen kanamanın olmaması durumunda gebe olabilirsiniz. Bir sonraki pakete başlamadan önce doktorunuza danışınız.

Doğum Kontrol Hapının Faydaları

Yan etkilerinden bahsedecek olursak;

Duygusal değişkenlik, depresyon/depresif mod
Baş ağrısı
Migren
Bulantı
Memelerde ağrı, sebebi belirlenememiş düzensiz rahim/vajina kanaması, ara kanama, adet görmeme
Yaygın olmayan etkileri ise;

Cinsel isteksizlik ya da cinsel istek kaybı, gerginlik, uyku hali
Baş dönmesi, dokunma yanılgısı
Damarlarda varis, yüksek tansiyon
Karın ağrısı, kusma, hazımsızlık, şişkinlik, gastrit, ishal
Akne, kaşıntı, döküntü
Sırt ağrısı, kol-bacaklarda ağrı, kas krampları
Vajinal pamukçuk, kasık ağrısı, memelerde büyüme, fibrokistik meme (memede ele gelen kitle), genital akıntı, ateş basması, vajina iltihabı, adet düzensizliği, adet gecikmesi, aşırı adet görme, adet görmeme, vajinada kuruluk, papanicolaou smear testinde şüpheli sonuç
Bitkinlik, fazla terleme, ödem (yaygın, periferik, yüzde)
Vücut ağırlığında artış
Halsizlik
Vücut ağırlığında azalma

Exit mobile version