Hamileler uçak yolculuğu yapabilir mi?

Hamile kadınlar ne zamana kadar uçağa binebilir? Uçuşta nelere dikkat etmesi gerekir?

Hamileler rahatlıkla uçak seyahati yapabilir. Ancak uzun uçuşlarda zamam zaman yürüyerek dolaşmaları lazım, çünkü sürekli oturduğu takdirde damarlarda kan birikimi olacaktır.

Özellikle transatlantik uçuşlarda (uzun süreli ve yüksek irtifalı uçuşlar) sıvı kaybı, yani dehidrasyon dediğimiz olay gerçekleşir. Bu nedenle seyahat süresince bol bol sıvı tüketmeleri gerekir.

Aslında hekimler olarak, “Hamilelikte şu aydan sonra kesinlikle uçulamaz” demiyoruz. Ama bazı havayolu şirketleri belli haftalardan sonra (kimisi 28, kimisi 32 haftadan sonra) hamileleri uçağa ancak doktor raporu ile kabul ediyor. Erken doğum tehdidi olmadığının belgelenmesini istiyorlar.

KABİN İÇİ BASINÇ

Normalde uçaklarda kabin içi basıncı dengeli olduğu için basınç değişikliği hissedilmez. Bu nedenle basınç değişikliğinin bebeğe verebileceği bir zarar söz konusu değildir.

Uçağın hava boşluğuna düşmesi gibi durumlarda ise bir travma olabileceği için anne de, bebek de zarar görebilir. Zaten bu nedenle uçuş ekibi, hamilelerin kemeri karnından değil, bacak üzerinden bağlamasını önerir.

Exit mobile version