İlişkide ilk adımı kim atmalı

Görücü usulü evlenenlerin, gençliklerinde utana sıkıla karşısındaki kıza çıkma teklifi eden ergenlerin, platonik aşkının ateşiyle yanıp tutuşanların çok olduğu toplumumuzda bir ilişkiyi başlatma görevi ne yazık ki erkeklere ihale ediliyor.

Oysa kadınlar da bunu yapabilecek yeteneğe ve özgüvene sahip. Ama adı konmamış toplumsal kurallar, çevre baskısı gibi etkenler kadınların bu konuda çekingen davranmasına neden oluyor. Yine de son dönemde cesaret sahibi kadınlar bu döngüyü kırma yolunda adımlar atıyor. Özellikle sosyal medyanın hayatımızdaki yeri, ilişkilerin başlamasında farklı yollar kullanılmasına yol açıyor. Dürtmeler, beğeniler, paylaşımlar karşı cinse beğenme sinyalleri vermede önemli rol oynuyor.

KADINLARIN DAHA ÖZGÜR VE ATİK OLDUĞU GÜNÜMÜZDE HALEN “İLİŞKİDE İLK ADIMI ERKEK ATMALI” FİKRİ YAYGIN MI?

Hayır, bu düşünce eskisi kadar yaygın değil. Artık kadınlar da bu konuda oldukça cesur davranabiliyor. Bu noktada sadece büyük şehirleri baz almamakta fayda var. Çünkü İstanbul, Ankara, İzmir dışında kalan küçük şehirlerde halen ilk adımı atması gereken tarafın erkekler olduğu düşünülüyor. Yine de pek çok yerde bu durumun eşitlenmeye başlandığı görülüyor.

O HALDE PEKALA KADINLAR DA BUNU YAPABİLİR, DEĞİL Mİ?

Kadınların bunu yapmasıyla ilgili bir engel görmüyorum. Sonuçta bu bir duygular bütünü ve karşı tarafa aktarmak da kişinin en doğal hakkı. Ama bunu belli etmenin tek yolu doğrudan söylemek olmayabilir. Yani ilk adımı attığınızı gösterecek tek şey ondan hoşlandığınızı söylemek değil. Bu kimi zaman onu daha fazla aramak, kimi zaman da onunla daha fazla zaman geçirmek olabiliyor. Bunun ilişkiye dönüşüp dönüşmemesi ise ayrı bir durum.

KADINLAR NEDEN BUNDAN ÇEKİNİYOR?

Kadınlar bundan eskisi kadar çekinmiyor. Çünkü bunu dolaylı yoldan söyleyebilecekleri çok fazla fırsatları oluyor. Bu günümüzde sıklıkla sosyal medya aracılığıyla yapılıyor. Örneğin kişi sosyal medya hesapları aracılığıyla karşısındaki erkeği daha yakından takip ettiğini belli edebiliyor. Fotoğraflarını beğeniyor, çok ilgisini çekmese de attığı tweet’leri favorilerine ekleyebiliyor. Böylece ilk adım çoktan atılmış oluyor. Ancak bundan fazlasını yapmak hem kültürel olarak uygun değilmiş gibi algılanıyor, hem de erkekler bu anlamda kontrolün kendilerinde olduğu algısından hoşlanıyor.

BUNDA “KAÇAN KOVALANIR” SÖZÜNÜN ETKİSİ OLABİLİR Mİ?

Daha çok “erkek konuşmalı, kadın dediğin kendini daha ağırdan satmalı, aksi takdirde kadınla ilgili doğru şeyler konuşulmaz” düşüncesi ağır basıyor. Bu durum da kadının ilk adımı atmasına engel oluyor.

KARŞISINDAKİ ERKEKTEN HOŞLANDIĞINI AÇIKÇA BELLİ EDEN, ONA BUNU HİSSETTİRMEKTEN RAHATSIZLIK DUYMAYAN, BULUŞMAYA DAVET EDEN KADINLAR NASIL GÖRÜLÜYOR?

Bu durum belli bir seviyeye kadar erkekler tarafından özgüven olarak karşılanabiliyor. Ancak bu limit biraz aşılırsa erkek tarafından sıra dışı algılanabiliyor. Kadın-erkek ilişkilerinde bunun dengesini karşıdaki insana göre ayarlamak ilişki açısından hayati önem taşıyor. Bunun kişiden kişiye değişkenlik gösterdiğini söylemek sanırım yanlış olmaz. Örneğin içe dönük yapılı birinden hoşlanıyorsunuz hatta biraz da sosyal fobisi var. Onun sizden hoşlandığına dair birçok kanıtınız olsa da yüzünüze baka baka açılmasını beklemeniz yıllarınızı alabiliyor. Bu sebeple ilk adımı sizin atmanız gerekebiliyor. Ancak bu her durumda geçerli olmayabiliyor. Ayrıca kadın-erkek eşitliğinin daha dengeli olduğu ülkelerde kadınların bu anlamda daha cesur davranabildiği biliniyor.

BU DAVRANIŞLAR HAFİF, BASİT KADIN İMAJINA YOL AÇIYOR MU? YA DA KADINLAR BUNU DÜŞÜNEREK HER ŞEYE RAĞMEN İLK ADIMI ERKEK ATMALI DİYE Mİ DÜŞÜNÜYOR?

Kadının cesur davranması erkeklerde böyle bir yoruma neden olmuyor. Ama bu durum kime söylediğinizle ve bunun nasıl ifade edildiğiyle ilgili değişkenlik gösteriyor. Eğer duygularınızı ifade ettiğiniz için size yanlış kadın olduğunuzu belirtecek biriyle karşı karşıyaysanız, bir kere daha onun doğru insan olup olmadığını düşünmeniz gerekiyor. Bununla birlikte kadınlarda da ilk adımı kesinlikle erkek atmalı şeklinde düşüncelerle karşılaşılabiliyor.

Exit mobile version