Psikolojilerine göre 6 farklı kadın tipi!

Erkek gözünden kadın psikolojisini ve psikolojilerine göre 6 farklı kadın tipini Prof. Dr. Nevzat Tarhan anlattı…

Dünyada yaklaşık 4 milyar kadın toplam nüfusun yarısını oluşturuyor. Peki hayatın her alanında rol oynayan kadınları ne kadar tanıyoruz? Özel yaşamda anne, eş, evlat, arkadaş olmanın yanı sıra iş dünyasında da aktif yer alan kadınları ne kadar anlıyoruz? Erkekler hep “Kadınları anlamak zor iştir” der, işte tam bu noktada yazar Prof. Dr. Nevzat Tarhan devreye giriyor ve Nesil Yayınlarından çıkan Kadın Psikolojisi kitabıyla ‘karşı cinsi çözmeye’ karar veriyor. Prof. Dr. Tarhan, “Toplumda yanlış geleneksel yargılarla kadın ikinci sınıf bir varlık gibi görülürken, modernizm cinselliği kadın politikası olarak sunuyor” diyerek kitabının bu ikilem arasında kalanlara ışık tutmasını umuyor…

Prof. Dr. Tarhan, insanın hangi kişilik tipine dahilse o tipe özgü temel özellikleri yaşadığını vurguluyor. Kadınlarda görülen kişilik tiplerini kitabında tahlil eden Prof. Dr. Tarhan, şöyle devam ediyor: Yapıları gereği kadınların histerik, erkeklerin anti sosyal olmaları doğaldır. Histrionik insanlar her şeyi abartır, dramatize eder ve olayları çarpıtır. Oyuncu ruh halleriyle rol yapmaya eğilimli olup, masal uydurmayı severler. Mimik ve jestleri abartılıdır. Dikkat çekmeye bayılırlar. Bencil ve narsistlerdir. Pasif-Agresif kişilik tipi ise kadınlarda daha çok görülür. Bu insanlar inatçıdır, sık sık pasif direniş yapıp küserler. Yapılacak bir işi uzatıp ertelerler. İşin yapıldığı zannedilir ama aslında o iş aksar. Karşısındaki insanın aksayan işten dolayı canı sıkılırken o zevk alır. İnsanların kötü taraflarını uzun uzadıya sayıp dökerler. Kızdıkları birine direkt bir şey söylemeseler de arkalarından çok çekiştirirler. Dedikodu yapanlar genellikle bu kişilik tipindeki kadınlardır ve mazoşist özellikleri vardır. Bağımlı kişilik tipindeki kadınlar da tek başlarına karar veremez. Öz güvenleri eksiktir ve sorumluluktan kaçarlar. Bu da maço erkeklerin hoşuna gider. Avoidant insanlar ise nasıl göründüklerini çok merak eder. Sosyal fobi sahibi bu kadınların korku duyguları fazladır ve yanlış yapmaktan çekindikleri için topluluk içinde sessiz olurlar. Obsesifler de çok ayrıntıcıdır. Aşırı derecede saygılı ve düzgün konuşurlar. Tertipli, düzenli ve mükemmeliyetçidirler. Sorumlulukları ve hak duyguları gelişmiştir. Aksidirler ve ‘Hayır’ demeye yatkındırlar. Sadomazoşist ise daha çok kadınlarda görülen bir kişiliktir. Bu insanlar eziyet çektirmekten büyük zevk alır. Kendilerine hakaret ettirir, küçük düşürtürler. Bunları yapması için karşı tarafa zemin hazırlar ve suçlu konumuna düşürür.

İDEAL ERKEK KADINA SAHİP ÇIKANDIR
Prof. Dr. Tarhan, günümüzde kadınların bir taraftan özgür olma, diğer taraftan korunma ve sevilme ihtiyacı hissettiğini söylüyor. Entelektüel anlamda yüksek düzeyde olmak isteyen kadının psikolojik ihtiyaçlarını karşılayamadığının altını çizen Prof. Dr. Tarhan, “Kadın, kendisine sahip çıkan bir erkek olursa mutlu olabilir. Kadının sevilmeye ihtiyacı, erkeğe göre daha fazladır. Aslında kadının psikolojik ihtiyaçları, onun özgürleşmesiyle beraber daha da belirginleşir. Feminizmin savunucuları bile bir erkekle sadakate dayalı birlikteliğin kadını daha çok mutlu edeceğini söylemektedir” diyor.

KADIN ETKİLEMEK İÇİN KONUŞUR!
Dinlemek, konuşmanın bir parçasıdır ve dikkat işidir diyen Prof. Dr. Tarhan, aktif dinleyici olabilme özelliğinin kadınlarda zayıf olduğunu dile getiriyor. Prof. Dr. Tarhan, “Kadınların duygu ve düşüncelerini ifade etme yetileri, dinleme becerilerinden daha yüksektir. Erkekler ise anlamak için dinlemek zorundalar. Dişi kuşların bıcır bıcır ötmesi gibi kadının konuşkan olmasının da evrimsel psikoloji içerisinde açıklaması var” diyerek evrim psikolojisini şöyle açıklıyor: Kadının konuşması, kendisine daha çok aday bulmasıyla ilgilidir. Beğenilme talebinin fazlalığı, daha çok adayı kendisine çekip içinden birini seçmek istemesiyle alakalıdır.

TEŞHİRCİLİK BİR HASTALIKTIR
Prof. Dr. Tarhan, kadınla moda arasındaki bağlantıya da dikkat çekiyor. İnsanın ilk evinin elbise olduğunu söyleyen Prof. Dr. Tarhan, modanın kadının seçilme ve beğenilme ihtiyacındaki içdürtüsel eğilime hitap ettiğini vurguluyor. Prof. Dr. Tarhan, bu noktada moda ile teşhirciliğin ayırt edilmesi gerektiğini de dile getiriyor. Teşhirciliğin bir hastalık olduğunu belirten Prof. Dr. Tarhan, “Günümüzde moda unsuru, adeta kadının ‘cinsel tüketim objesi’ gibi düşünülmesi anlamı taşıyor. Kadının bedeni üzerinden ekonomik sömürü yapılmasını modernleşme olarak algılamak yanlıştır. Otomobil reklamlarındaki hedef kitle erkekler olmasına rağmen tanıtımda kadınlar kullanılıyor. Gazetelerin ‘arka sayfa güzelleri’ toplumda kadına olan saygıyı azaltıyor” diyor.

EV HANIMLIĞI BİR KABUS MU?
Her şeyin makineleşmesi ile kadının evdeki yükünün de hafiflediğinin altını çizen Prof. Dr. Tarhan, şunları söylüyor: Bir müddet ev gezmelerine katılan kadın, bundan da sıkılır. Çoğu zaman dedikodu ve gösteriş toplantılarına dönüşen bu günler kadına pek bir fayda sağlamaz. Kadın evde kendisini yalnız ve işe yaramaz hissetmeye başlar. Sosyal bağları zayıflayan kadınlar kendilerini çalışmaya verir. Bazıları ise dernekler gibi kendilerini kolayca ifade edebilecekleri sosyal faaliyetlere yönelir. Evdeki rolü kadını mutlu etmiyorsa, sosyal faaliyetlere yönelmelidir. Bizim geleneksel yapımız, kadını evdeki rolü bittiği zaman komşusuyla dedikodu yapmaya yönlendirir. Toplumdaki bu algı değişmeli ve kadınlar örgütlenerek bulundukları mahalleye, apartmana, ailesine neler katabileceği konusunda kafa yormalıdır.

Exit mobile version