Rahim Duvarı Kalınlaşması Gebeliğe Engel mi ? Sonucu Ne Olur ?

Rahim duvarı kalınlaşması nedir? Rahim duvarı kalınlaşması sonucu ne olur, gebeliğe engel midir?

Rahim duvarı kalınlaşması, tıptaki adıyla endometrial hiperplazi; rahim iç dokusunda yer alan endometrium dokusundaki hücre sayısının artması durumudur. Rahim duvarı kalınlaşması, yumurtalıklardan salgılanan östrojen ve progesteron hormonlarının uyumsuz salgılanmasından dolayı oluşur ve ciddiye alınmadığı takdirde rahim ağzı kanserine neden olur. Normal şartlarda östrojenin fazla, progesteronun az olması gerekir ancak bu durumda bir dengesizlik hakimdir. Kadınların umursaması gereken rahatsızlıklardan biridir. Zira kansere yol açabileceği gibi cinsel ilişki ve gebelik sürecini de etkileyebilir. Peki, rahim duvarı kalınlaşması nedir, neden kalınlaşır, sonucu ne olur? Cinsellik ve hamilelik konusunda etkileri nelerdir?

Rahim duvarı neden kalınlaşır?
Hamilelik döneminde rahim duvarı her ay düzenli olarak kalınlaşır. Eğer kalınlaşmazsa bu duvar yırtılır, yani kadın adet olmaya başlar. Oluşumundan östrojen, bakımından progesteron hormonu sorumludur ve normal şartlarda östrojen fazla, progesteron az olmalıdır. Bu sürecin dengelenmemesi durumu aşırı kalınlaşmasına neden olur ki bu da kansere yol açmasa da gebelik için önemli bir konudur.

Yeni adet görmüş genç kızlar ile düzensiz adet dönemine sahip kadınlarda görülebileceği gibi, çeşitli sağlık sorunlarına sahip kadınlarda da görülme riski fazladır. Obezite, menapoz, şeker hastalığı, polisetik over gibi durumlar, rahim duvarının kalın olmasına neden olabilir.

Rahim duvarı kalınlaşmasının belirtileri arasında; aşırı halsizlik, vajinada hassasiyet, cinsel ilişki sırasında aşırı acı hissetme, ruh halinin değişiklik göstermesi, kalp atışının hızlanması, adet gecikmeleri ya da adet dönemindeki kanamanın artması, adet dönemleri arasında ara kanama veya lekelenme, vajinal kuruluk, aşırı tüylenme veya sivilcelenme yer alır.

Rahim duvarı kalınlaşmasında cinsel ilişki nasıl olur?
Rahim duvarı kalınlaşmasında cinsel ilişkiye girilip girilemeyeceği, nasıl etkilediği çokça kadın tarafından soruluyor. Bu konuda doktordan bilgi almak gerekmektedir zira, rahim duvarı kalınlaşması sonucu vajinada aşırı hassasiyet başlamasının yanı sıra cinsel ilişki sırasında acı çekme oranı da artar.

Rahim duvarı kalınlaşması cinsel ilişki sürecini olumsuz etkileyebilir. Aşırı hassasiyet, ruh hali değişimleri ve acı eşiğinin düşmesi bunun önündeki en büyük engeldir. Yine de rahim duvarı kalınlaşması cinsel ilişkiyi nasıl etkiler konusunda profesyonel hekim desteği almanızı öneririz.

Rahim duvarı kalınlaşması gebeliğe engel mi?
Kadın hastalıklarına dair pek çok rahatsızlıkla ilgili asıl merak edilen şey genellikle hamileliğe etkilerinin nasıl olacağı oluyor. Annelik içgüdüsüyle hareket eden kadınların bu konuda da ilk merak ettiği şeylerden biri, ‘Rahim duvarı kalınlaşması gebelik sürecini nasıl etkiler, gebeliğe engel midir?’ ya da ‘Rahim duvarı kalınlaşması hamilelik belirtisi mi?’ soruları oluyor.

Uzmanlara göre rahim duvarı kalınlaşması hamilelik belirtisi olabilir çünkü bu süreçte de rahim duvarı giderek kalınlaşmaktadır ancak önemli olan bu kalınlaşmanın kaç mm olduğudur. Yani normal bir şekilde mi yoksa anormal boyutlarda mı kalınlaşma görülmektedir. Buna göre; 6 mm nin altındayken hamilelik gerçekleşmez.

Öte yandan, rahim duvarı kalınlaşması adet öncesinden ziyade adet döneminin ilk günlerinde kalınlaşmaya başlar. Rahim duvarı kalınlaşması adet döneminin ilk 1-2 gününde 1-4 milimetre arasında seyrederken, 5. Günden sonra döl yatağının gebeliğe hazırlanmasıyla kalınlığı 14 milimetreye kadar çıkar. Sonraki dönemde ise kalınlık 20 milimetreye kadar artabilir. Menopoz döneminde ise endometrial kalınlık 5 milimetrenin altında olmalıdır. Dolayısıyla, rahim duvarı kalınlaşması gebelik belirtisi olabilir.

Rahim duvarı inceliği gebeliğe engel mi?
Rahim duvarı inceliği gebeliğe engel mi değil mi, bu konuda net bir bilgi vermek mümkün değil. Ancak rahim duvarının kalın olması hamilelik belirtisi olabildiği gibi ince olması da bebeğin rahimde tutunamamasına neden olabilir.

Bu durumda, rahim duvarı inceliği gebeliğe engel değil ancak düşük riskini artırıyor. İnce olması bebeğin tutunamamasına yol açabileceğinden hamilelik süreci daha da hassaslaşıyor.

Rahim duvarı kalınlaşması incelmesi mümkün mü?
Aslında uygulanan tedaviler rahim duvarı kalınlaşması inceltilmesine yönelik oluyor. Hap ya da iğne yoluyla progestin hormonu verilmesi başlıca tedavi yöntemlerinden biridir. Çoğu durumda ise dilatasyon ve küretaj uygulanır. Yani rahim duvarı kalınlaşması ameliyatı yapılır ve doktor, rahim ağzını genişletip fazla olan rahim dokularını alır.

Tedavi, yaş ve belirtilerin şiddeti başta olmak üzere pek çok etkene göre değişiklik gösterebilir. Bazı durumlar cerrahi müdahale gerektirmeyeceği gibi bazı durumlardaysa ameliyat şarttır.

Rahim duvarı kalınlaşması ameliyatı ne kadar sürer?
Bu operasyon küçük çaplıdır. Mini bir cerrahi operasyonla rahip ağzı genişletilir ve fazlalık olan dokular küret denilen aletlerle alınır. Öte yandan bitkisel bir tedavisi bilinmemektedir. Rahim duvarı kalınlaşması ameliyatı ne kadar sürer konusunda net bir süre belirtemiyoruz ancak operasyonun ufak çaplı olması çok uzun sürmeyeceği anlamına geliyor.

Rahatsızlığın kanser boyutuna ulaşmaması için tedavinin uzman bir doktor kontrolünde yapılması en uygunudur. Aksi halde hamileliği de olumsuz etkileyebilir.

Rahim duvarı kalınlaşması bitkisel tedavi ile geçer mi?
Alternatif tıp modern yöntemlerin yanı sıra çokça hastalıkta kullanılıyor. “Rahim duvarı kalınlaşması nasıl inceltilir, rahim duvarı kalınlaşması incelmesi mümkün mü?” diye soran hastalar, doktor tavsiyelerini uygulamanın yanı sıra yapabilecekleri bir şey var mı merak ediyorlar. Bunun için birkaç yöntem sayabiliriz;

Buz torbası: Buz torbasını 15 dakika kadar pelvisinizde bekletmek hem ağrıyı alır hem de incelmesine yardımcı olur.
Hintyağı: 10 dakika boyunca masaj yaparak karın bölgesine ve pelvik bölgeye uygulamanız durumunda ağrılarınız hafifler.
Balık yağı: Omega – 3 yağa asitlerinin rahim duvarı hücrelerinin büyümesine engel olabileceği gözlenmiştir. Dolayısıyla rahim kalınlaşmanın önüne geçme için balık yağı içebilirsiniz.
Kil: Kil – su karışımı hazırlayım 1 santimetre kalınlığında alt karnınıza sürün. Üzerine pamuk bir bez örterek kurumasını bekleyin. Kil sürmek, kalınlığın inceltilmesinde etkili olduğu söylenen yöntemlerden biridir.
Rahim ağzı kanserine yol açar mı?
Bu rahatsızlıkla ilgili sıkça sorulan sorulardan biri de kansere neden olup olmayacağıdır. Eğer hastalık ciddiye alınma, tedavi sürecinde gerekenler yapılmazsa bu durum, rahim ağzı kanserine kadar gidebilir. Ancak bu durum sizi korkutmasın. Rahim kalınlaşması vakalarının büyük bir kısmı iyi huyludur. Hormonal denge ile yani östrojen ve progesteron hormonları arasındaki uyumla ilgili olan bu rahatsızlık, çoğunlukla kansere doğru ilerlemez.

Riskin az olduğu hiç olmadığı anlamına da gelmiyor. Zira rahim ağzı kanserinin belirtilerinden biri de rahim ağzı kalınlaşması olabilir. Rahim ağzı kanseri belirtileri arasında; adet, cinsel ilişki ve menopoz sonrası kanama, devamlı olan vajinal akıntı, normalden fazla süren ve şiddetli kanayan adet dönemleri yer almaktadır.

Öte yandan yorgunluk hissi, vücudun çeşitli bölgelerinde ağrılar, ayaklarda şişme, idrar ve dışkı kaçırma ile iştah ve kilo kaybı da kanser belirtisidir. Yani sadece adet sürecine bakarak kesin bir yargıya varılamaz. İki süreç arasında benzer belirtiler bulunmasının yanı sıra farklılıklar da vardır. Bunun için en sağlıklısı, belirtilerden birkaçının gözlenmesi durumunda hekime başvurulmasıdır. Her iki süreç de boşlanmaması gereken ciddi durumlardır.

Özellikle rahim duvarı kalınlaşmasının gebelik sürecindeki etkileri kadınları tedirgin eder. Dolayısıyla anne olmak isteyen kadınların kontrolü ve tedavi için yapılacakları aksatmadan yerine getirmesi şarttır.

Exit mobile version