Susmalı mı, gitmeli mi?

İlişkinizin çıkmaza sürüklendiğini düşünüyorsanız, harekete geçmenin zamanı geldi demektir. Şimdi karar verin; sessizce giden mi olacaksınız, kalıp mücadele eden mi?

“İlişki canlıysa ilişkide çatışma olur. İlişkide çatışmaların ‘yetişkin yetişkin’ yürütülebilmesi, çözümün ise birlikte bulunması ilişkiyi canlı tutar. Çoğu zaman ilişkilerdeki sorunlar fırsattır. Önemli olan kişilerin bu sorunu ve fırsatı kabullenmesi. Ve evet, çoğu zaman kadınlar konuşur. Erkekler kaçınır. Oysa, sağlıklı bir ilişki için konuşmak, dinlemek ve anlamak gerekir” diyen Uzmanlar anlatıyor:

EN ÖNEMLİSİ KONUŞMAK

“Bazen bir arada olmak doyumlu ve mutlu bir ilişki yaşandığı anlamına gelmez. Çiftlerden biri diğerini kırmaktan korktuğu için ‘susarak’ ihtiyaç ve isteklerini bastırabilir. Ortada bir sorun varsa ve bu konuşulmuyorsa; çiftlerden birinin veya her ikisinin de mutlu ve doyumlu bir ilişki yaşamak için mücadele etmediği düşünülebilir. Böyle durumlarda ilişkinin kalitesi de düşer. Mutlu hissetmiyorsanız, ilişkinizden doyum sağlamamaya başladıysanız ve uzun vadede çözüm gelmiyorsa, ilişkiniz elinizden kayıp gidebilir. Bir arada olup da çatışmamak mümkün değil. Para paylaşımı, duygusal ihtiyaçlar, ev işlerinin paylaşımı, zamanın paylaşımı, çocuk yetiştirme tutumları… Ya bunları konuşup çözeceğiz ya da aynı evde bile olsak iki yabancı gibi olacağız!”

ÖNCE GÖZLEMLEYİN!

“Kadınlarla erkeklerin algıları farklı olabiliyor. Karşımızdaki kişinin durumları ve duyguları nasıl algıladığını gözlemleyerek işe başlamalıyız. Sorun varsa konuşmak en normali. Asıl bir tarafın sürekli susması ilişkide yıkıcı olabilir. Mutlu olduğumuzda mutluluğumuzu paylaşmak ilişkiye değer katar. Aynı şekilde mutsuz olduğumuzda da bunu paylaşmamız gerek” diyor uzmanlar…

NE ZAMAN SUSMALI?

• Öfkeniz mantığınızın önüne geçmişse biraz sakinleştikten sonra konuşmak daha doğru.

• Bir taraf öfkeliyse diğeri sakin kalmaya çalışmalı ve dinlemeli.

• Beden dili ile dinlenildiği belirtilmeli. Alaycı, öfkeli, yargılayıcı, aşağılayıcı olmayan mimikler sergilenmeli. “Seni anlıyorum. Senin gibi düşünmüyorum. Ama ortak bir çözüm bulabileceğimizi düşünüyorum gibi” cevaplar sürece katılmalı.

• Siz konuşmak isteseniz de o henüz hazır olmayabilir. Partneriniz başka bir şeyle ilgileniyorsa konuşmak için doğru zaman olmayabilir. Doğru zamanı bekleyin.

• Karşı taraf tehdit ettiğinde tehditle cevap verilmemeli. Yapıcı bir şekilde konuşulamıyorsa ve konuşma bir güç gösterisine dönüşüyorsa susmak daha uygun.

Exit mobile version