Tüp Bebek Tedavisi

Tüp Bebek Tedavisi nedir, ne değildir? Yaşadığımız çağda birçok farklı sebepten ötürü doğal yollardan bebek sahibi olamayan çiftler tüp bebek yöntemine başvurmakta. Öte yandan tüp bebek konusunda toplumda doğru bilinen birçok yanlışlar ve bilinçsiz uygulamalar mevcut.

Bu konuda hayal kırıklığı yaşamamak ve doğru bilgiler edinmek istiyorsanız sizin için hazırladığımız bu içerikten yararlanabilirsiniz. Bu şekilde  gelişen teknolojilerden yararlanarak  ve aile hekiminizle  koordineli  biçimde çalışarak tüp bebek sürecini doğru, bilinçli ve mutlu bir şekilde sonlandırabilirsiniz.

Kadın ve erkek için Tüp Bebek Süreci

Tüp bebek yöntemi;  çeşitli yöntemleri deneyerek gebe kalamayan kişiler için laboratuvar ortamında gerçekleştirilen ve yumurtalıkların spermle döllendirilip tekrar rahmin içine enjekte edilmesiyle uygulanan bir operasyon.  Kısaca yardımcı üreme tekniği de deniyor. Bu yöntem daha çok kanalları tıkalı olan kişilere sperm ve yumurtalıkların birleşemeyen çiftlere uygulanıyor.

Örneğin ileri yaş nedeniyle yumurtlama problemi yaşayan kadınlara sıklıkla uygulanıyor.  Açıklanamayan kısırlık sebepleri,  çikolata kisti ve genetik kısıtlamalar yaşayan kadınlara da uygulanabiliyor. Kısırlık yaşayan kişi erkekse, son derece ileri teknikler de kullanılabiliyor. Sperm yokluğu çeken erkeklere testislerinden ince iğne aspirasyonlarıyla girilerek sperm alınıyor ve elde edilen hücreler direkt rahme enjekte ediliyor böylelikle kadında hamilelik aşaması gerçekleştirilebiliyor.

Teşhis, Tedavi Ve Tüp Bebek Aşaması

Normalde kadınların gebe kalabilmesi için 15 milyon sperme ihtiyaç duyulur. 5 milyonun altında ki sperm sayısı için doğrudan tüp bebek tedavisi öneriliyor. Açıklanamayan kısırlık durumundaysa çiftlere yapılan tetkiklerden sonra ilk olarak aşılama yöntemi denenir, ardından tüp bebek yöntemine geçilebilir.

Tüp bebek yönteminde başarı, kişiden kişiye değişse de aslında yaşanan bu olumsuzluk yaşla ve yumurta kalitesiyle ilgilidir. Genç hastaların yumurtalıklarında yumurta sayısı fazladır. Bu yüzden tüp bebek tedavisinde de daha olumlu yanıtlar alınır. 35 yaş sonrası ve ileri yaşlardaysa başarı oranı giderek azalır.

Bu yüzden tüp bebek tedavi yöntemine ne kadar erken başlanırsa, başarı oranı da o denli artar. İleri yaş grubu kadınlar için yumurta rezervi az depolandığından, kadın erken menopoza girebilir ve yumurtlama problemi oluşabilir. 3 aylık bir tedavinin ardından tüp bebek aşamasına geçilir.

Tüp bebek tedavi yöntemiyle gebe kalanlar her kadın gibi normal bir gebelik süreci yaşar. Bu süreçte dini inançlara da aykırı bir durum bulunmaz ve çiftlerin kendi sperm + yumurtaları kullanılmaktadır.

Tüp Bebek Ve Süreç

 

 

Eskiden tüp bebek yöntemi daha ağır gebelik süreci demekti ama şimdilerde gelişen teknolojinin getirileriyle konfor oldukça arttı ve kadınlar hamilelik süresince normal yaşantısından geri kalmıyor. Sadece transfer işleminden sonra bir gün dinlenmek tavsiye olunuyor.

Başarı Oranı

Çok nadir de olsa tüp bebek tedavisi sırasında bazı komplikasyonlar gelişebilmekte. Örneğin ilaçların etkileşimi sonucunda yumurtalar aşırı büyüyebiliyor ya da küçük kalabiliyor. Bu gibi hallerde tedavi ertelenir. Kısacası tüp bebek tedavi süreci sabır ve istikrar gerektiren bir süreçtir.

Exit mobile version