Bebeklerde Parantez Bacak Nedir?

Bebeğinizin dizleri ya da bacakları arasındaki mesafenin fazla olması nedeniyle, yürüme esnasında yaylı bir görünüm oluşturan ve çoğu zaman kendiliğinden düzelen normal bir süreçtir. Bebeklerde parantez bacak çok sık görülür.

Çocuk gelişimin temel bir parçası olan parantez bacak, anne ve babaları çocuklarının sağlıklı olup olmadığı konusunda endişelendiren bir durumdur.  Bebekler parantez bacak yapısıyla doğarlar ve bu durum bebekler için normaldir. Bebeğiniz büyüdükçe bacak yapısı düzelir ve parantez bacak yapısı ortadan kaybolur.

Bebeklerde parantez bacak iki nedenle ortaya çıkar. Bunlardan biri fizyolojik yani bebeğin normal gelişimine bağlı olan parantez bacak oluşumu diğeri ise patolojik yani bir hastalığa bağlı olarak gelişen parantez bacak oluşumudur. Bunun ayrımını uzman doktorunuzun yapması gerekmektedir.

Bebeklerde parantez bacak oluşumunun fizyolojik nedeni bebeğin anne karnındaki pozisyonudur. Bu yüzden bebekler parantez bacakla doğarlar ve yürümeye başladıkları zaman daha da belirgin olarak farkedilirler. Tedavi gerektirmeyen bu durum bebeğiniz büyüdükçe kendiliğinden düzelir. 3 yaşından sonra parantez bacak düzelmiş olur.

Bebeklerde patalojik parantez bacak ise tedavi edilmelidir. Tedavi edilmediği taktirde daha da kötüye gidebilir. Patolojik nedenler;  D vitamini eksikliği, Blount hastalığı, Raşitizm ya da genetik sorunlar olabilir.

Ne Zaman Doktora Danışmak Gerekir?

Bebeğinizin yeni yürümeye başladığı döneme kadar çarpık bacaklı görünmesi normal bir süreçtir. Ancak hem anne ve babanın endişelerini yok etmek için hem de paratez bacak oluşumunun fizyolojik mi yoksa patolojik mi olduğunu belirlemek için doktora danışmak yerinde olacaktır. Böylece patolojik nedenlerle oluşan parantez bacak tedavisi için geç kalınmış olmayacaktır.

Bunun dışında, bebeğiniz 2 yaşına geldiği zaman parantez bacak görünümü devam eder ancak yürür pozisyondayken gözle görünür bir düzelme olması gerekmektedir. Bebeğiniz 3 yaşına geldiğinde ise çarpık bacak görünümünün düzelmiş olması gerekir fakat parantez bacak görünümü devam ediyorsa bir uzman doktora danışılmalıdır.

Eğer bebeğinizin bacaklarındaki çarpıklık çok fazlaysa, durum iyileşme yerine kötüleşmeye gidiyorsa ya da sadece bir bacakta çarpıklık var ise bebeğiniz ne kadar küçük olursa olsun uzman doktorunuza danışmanız gerekir.

Exit mobile version