Çocuklarda Geniz Eti Bademcik Büyümesi

Çocuklarda kulak, burun, boğaz cerrahisinde sık rastlanan ameliyat sebeplerinden olan geniz eti ve bademcik büyümesi ciddi bir sorundur. Geniz eti ağzın arka üst kısmında, bademcikler ise küçük dilin iki yanında bulunan ve Ağız tam açıkken bakılınca görülebilen yapılardır.

Geniz eti ve bademcikler özellikle solunum yoluyla alınan mikroplara karşı vücudu koruyan bağışıklık sisteminin önemli iki organıdır. Geniz eti genellikle 10 yaşına kadar küçülerek bir nodül haline gelmektedir. Ancak küçülmediği durumlarda Hastada solunum sıkıntılarına ve uyurken horlama gibi sorunlara yol açar. Genel olarak bu büyümenin sebebi üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır.

Bademcik Ve Geniz Eti Büyümesi Belirtileri

Hastada özellikle bademcik büyümesinde dışarıdan fark edilebilen boğazda şişlik görülür. Bunun dışında en önemli belirtilerden biri de uyku annesidir. Yani hastanın uyurken burnundan nefes alamaması dolayısıyla oksijensiz kalmasıdır. Bunların dışında Hastada yutma güçlüğü, boğaz ağrısı ve ağızda kötü koku da gelişir. Ayrıca hastanın vücut direncinin düşmesi ve havaleye varacak derecede yüksek ateşte en önemli belirtilerdendir

Çocuklarda bu belirtiler görüldüğünde hafife alınmamalı ve hemen bir doktora başvurulmalıdır.

Tedavi

Genel olarak geniz eti ve bademcik büyümesinde medikal tedavi yeterli olmasına karşın bazı durumlarda basit cerrahi girişimlerde gerekebilmektedir. Bunlar genellikle geniz etinin işitme kaybı veya sinüzite sebep olacak derecede çok iltihaplanması ve bademciklerin sık sık büyümesi, yutma ve solunumu zorlaştırması gibi durumlardan oluşur. Kulak burun boğaz cerrahisinde Tonsillektomi(bademciklerin alınması) ve adenoidektomi(geniz etinin alınması) olarak geçen bu operasyonların ağır değildir ancak genel anestezi altında yapılması gerekir.

Korunma Yolları

Bu organlar çocukların vücut savunmasında rol aldığı için öncelikle bağışıklık sistemleri güçlendirmelidir. Özellikle bol C vitamini ve koruyucu besinler alınmalıdır. Kışın dahi olsa bol bol su içilmelidir. Bulundukları ortam havalandırılmalı ve hasta insanlarla temaslarına izin verilmemelidir. Zayıf çocuklarda ise bu özen daha fazla olmalı çünkü onlarda vücut daha savunmasızdır ve onların mikroplara karşı daha fazla korunmaya ihtiyaçları vardır. Aşıları yapılmalı ve İmmün sistemi destekleyecek tedaviler uygulanmalıdır.

Exit mobile version