Koronavirüs, Anne Karnındaki Bebeğe Geçer mi?

Hanım Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Ekiz, gebelerin endişeleri ve Koronavirüs teşhisi almış gebeler üstünde meydana getirilen araştırma hakkında açıklamalarda bulunmuş oldu.

Virüs Şu Ana Kadar Anne Karnındaki Bebeğe Bulaşmadı

COVID-19 emek harcamaları kapsamında enfekte olan 18 hamile üstünde meydana gelen araştırmadan bahseden Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Ekiz şöyleki konuştu: “COVID-19 virüsü kapsamında, enfeksiyon hastalığı gelişmiş 18 hamile hasta üstünde meydana gelen emek harcama incelediğinde, virüsün anne karnındaki bebeğe bulaştığına dair herhangi bir bulguya rastlanmamıştır. COVID-19, bilhassa ileri yaş ve ek hastalık gözlemlenen bireylerde tehlikeli bir enfeksiyon hastalığı olarak seyretmektedir.

Gebelerin ise neredeyse tamamının 40 yaş altı bireylerden oluştuğunu düşündüğümüz süre, riskin daha azca bulunduğunu söyleyebiliriz. 40 yaş altı enfeksiyon hastalığı gelişmiş bireylerde uygulanan COVID-19 testi sonucunda, ya hiçbir yakınma ortaya çıkmadan hasta sağlığına kavuşmuş ya da hafifçe bir hastalık sonrasında iyileşme tespit edilmiştir. Bu yüzden, gebeler için çok da fazla korkulacak bir enfeksiyon hastalığı olarak görülmemektedir. Gebelerde, COVID-19 bulguları tespit edilmesi halinde ise sürecin ne olursa olsun hususi bir ekip tarafınca takip edilmesi gerekir.” şeklinde konuştu.

Virüs Erken Doğum Riski Oluşturuyor mu?

 

Koronavirüs sebebiyle, gebelerin en fazla kaygı duydukları durumlardan biri de erken doğum riskinin olup olmadığıdır. Virüs kaynaklı erken doğum riski hakkında mühim açıklamalarda bulunan Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Ekiz, şunlara değindi: “COVID-19; enfeksiyon riskinin varlığından kaynaklı, gebelerin erken doğurmasını gerektirecek bir durum bulunmamaktadır. Doğum planlanması, standart kurallara nazaran gerçekleştirilmelidir.

Koronavirüs’ten dolayı daha azca riske girmek düşüncesiyle, erkenden sezaryen doğumun tercih edilmesi önerilmemektedir. Düzgüsel doğum planlanan hastalara, standart bir halde doğumu bekletilmeli, sezaryen planlanan hastalara ise aynı şekilde planlanma devam ettirilmelidir.

Gebeliğin risk faktörlerine bakarak, doğumun planlanması yerinde bir hareket olacaktır. Netice olarak COVID-19 enfeksiyon riski sebebiyle, düzgüsel doğurmasını planladığımız bir hastaya sezaryen doğum yapmamız gerekmemektedir.” diye açıkladı.

Gebeler Rutin Takiplerini İptal Etmeli midir?

Gebelerin rutin takipleri mevzusuna da değinen Doç. Dr. Ali Ekiz, “İzolasyon kurallarına uymak demek, gebelik takiplerini ertelemek olarak algılanmamalıdır. Virüsün bulaşmasını engellemek için tüm genel önlemler alındıktan sonrasında, ne olursa olsun gebelik için lüzumlu testler zamanında yaptırılmalıdır.

COVID-19 tanısı konmuş, izolasyonu yapılması ihtiyaç duyulan şüpheli gebelerde ise rutin gebelik takipleri ertelenmeli, fetusun (anne karnındaki bebek) iyilik hali göz önünde bulundurulmasıyla beraber annenin durumu değerlendirilmeli ve gerekenler yapılmalıdır.” dedi.

 

Gebeler Virüsten Iyi mi Korunmalı?

Her fert şeklinde gebelerin de öteki insanlarla temaslarını minimuma indirmeleri ve toplumsal mesafe kuralına dikkat etmeleri gerektiği mevzusunda uyaran Ekiz, önerilerini ise şöyleki sıraladı:

Exit mobile version