Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalı?

Beslenme her insan için çok önemlidir. Hamilelik dönemi geçiren kişilerde ise daha fazla önemlidir. Gebelik dönemindeki kişiler hem kendileri hem de bebekleri için gerekli olan vitamin ve mineralleri almalıdır. Bütün besin gruplarından beslenen anne adayları bebeğin bedensel ve zihinsel gelişimini yiyeceklerden aldığı vitaminler ile sağlıklı olarak desteklerler.

Gebelik döneminde bebeğin büyüme ve gelişmesi, annenin günlük aldığı besinlerin plasenta aracılığı ile fetusa taşınmasıyla gerçekleşir. Fetus her halükarda ihtiyaç duyduğu enerji ve besin değerlerini anne adayının depolarından karşılar. Bu nedenle annenin enerji ihtiyacı gebeliğin 20. haftasından itibaren artar. Enerjiye olan ihtiyacın artmasındaki bir diğer neden de vücudun anneyi emziklik döneme hazırlamasıdır. Bu süreçte vücut annenin emzirme döneminde kullanması için 3.5 kilogramlık yağ depolar.

Geblikte Beslenme Programı Nasıl Olmalıdır?

Anne adaylarının gebelikte uygulaması gereken beslenme programı kişiye göre değişmektedir. Anne adayının yaşına, boyuna, yeme alışkanlıklarına göre değişine beslenme programları hamilelikte kilo kontrolünü de sağlar. Gebelikte beslenme programı hazırlanması ile annenin, günlük olarak alınan enerjisinin yaklaşık %12-15’i proteinlerden, %25-30’u yağlardan ve %55-60’i de kompleks karbonhidratlardan sağlanmalıdır. Basit karbonhidrat olarak adlandırılan şekerin tüketimi sıfıra indirilmelidir. Gebelikte beslenme kişiye özel olmalıdır. Anne adayının beslenme durumu ve varsa hastalıkları saptanmalıdır. Günlük 150-200 kalorilik enerji içeren besinler beslenme programına eklenmelidir. Anne adayının damak zevkini değiştirmeden doğal ve organik gıdalara yönlendirilmelidir.

Anne Adayının Günlük Olarak Mutlaka Alması Gereken Besinler

Exit mobile version